Бойкот на Kaufland!

Отдавна мисля да започна серия от интервюта по различни теми свързани с консумацията. Случката от днес обаче, ми дава повод да стартирам бързо, чрез интервю с @chocolato, още известна и като Све.

sve_vilekula
Све е блогърка и туитърджийка. :-) В нейната Вила Вилекула, пише за различни интересности, включително топъл шоколад.

Днес Kaufland решиха, че гражданите, които протестират срещу рязането на вековни дървета, явно не са техни потребители. Какво се случи всъщност?

Според мен Кауфланд (а и всяка компания действаща по подобен начин) направи голяма грешка като не обърна внимание на протестиращите. Вероятно част от тях наистина не пазаруват в супермаркета, но това няма значение. Отношението на компанията дава ясното послание „Ние си правим каквото искаме за да постигнем целите си, без да се съобразяваме с общественото мнение“. Това е опасен удар за имиджа на „Кауфланд“, тъй като аз лично не бих повярвала че това е частен случай и че наистина са отговорни към околната среда (както гордо е заявено на сайта им). Нещо повече – така те губят доверието на една група хора, които – макар и не директно пазаруващи – биха могли да повлияят върху продажбите им. За съжаление честно казано не вярвам, че компанията ще реагира адекватно на това, което се случва и ще се включи в някакъв диалог с протестиращите. Ако го направят – ще ги поздравя.

KauflandДобре, ако Kaufland имат всички необходими разрешения за сеч, тогава има ли проблем?

Да, проблемът е морален. Преди няколко десетилетия, когато компаниите бяха вездесъщи и нямаше нужда да се съобразяват с недоволството на потребителите си, предполагам би било ОК да се действа така. Но да не забравяме, че нещата се обърнаха – все повече бизнеси разбират, че потребителя диктува правилата. И че ако искат да спечелят нови клиенти трябва да се вслушват в недоволните гласове. Защото истината за ценностите на една компания става ясна само с два клика в интернет.

Някои могат да кажат „Муха ги ухапала тия от „Кауфланд“, че няколко еко-активисти са се загрижили за някакво си дърво“. Вероятно е така – инициативата за бойкот едва ли ще спре бабичките в квартала да пазаруват от там.

Но нека не забравяме, че България е малка страна, борбата при супер-маркетите е ожесточена, а разгневената група хора има потенциал да привлече общественото и медийно внимание. Никой не може да предвиди докъде се простират ефектите от подобна акция, но на мястото на „Кауфланд“ бих си извадила главата от пясъка.

Забелязах, че първата подхвърлена идея за консуматорски бойкот във Facebook беше твоя. Защо мислиш, че това е начинът?

Вярвам, че всяка компания, която ни предлага продукт или услуга ни предлага най-вече преживяване. По същата логика предложих да се бойкотира Кауфланд – защото от това, което направиха ми призля. И защото вярвам, че не-пазарувайки в техните магазини (и намалявайки печалбата им) е най-ясния начин да им покажем, че сме несъгласни с начина, по който работят.

Ще посъветваш ли приятелите си да не ползват услугите на Kaufland?

Ами да. Като цяло предпочитам да не пазарувам в подобни супермаркети. А в конкретния случай – бих ги посъветвала да не подкрепят компания, която не се спира пред нищо за печалбата си. Разбира се – всеки ще направи своя избор. Нямам намерение да агитирам никого.

4 коментара към “Бойкот на Kaufland!”

  1. Ами да спра да се отоплявам на дърва, включително и баба ти и нейните комшии, иначе ще ме бойкотираш а ?! Все си мисля с толкова акъл и толкова загриженост за околната среда как изобщо ходиш до тоалетна..

  2. Абе умчо №2, ти отоплението с това ли намери да сравниш?! Или може би се отопляваш с вековни дървета, а? А вземи прочети малко по случая, преди да мажеш с малоумни коментари!

  3. да не говорим, че зеленчуците им са винаги отвратителни (разбирай безвкусни и пластмасови), а месата им със соя – когато попитам на щанда в дадено месо има ли соя винаги ме посреща отровно поднесено незнание, от което потръпвам и ми се иска да не съм влизал в магазина. дааа… Calfland – тук си на неправилното място.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *