Нещо ново, нищо ново

Реших, че е време да дам някои конкретни примери за това как реално консумирам по-малко. Няма друг начин – само с теория и идеологическа пропаганда няма да стане. Затова прилагам пример от едно от най-скъпите неща, които един консуматор може да предприеме – да смени жилището си. Описвам това, което успях да не купя при този процес.

Първото, което става ясно при смяната е, че си превърнал предишното място в склад за закупени и неизползвани вещи. В съхраняването на предмети няма особен смисъл, освен ако не са предмети на изкуството или такива със сантиментална или семейна стойност. Всичко друго, в зависимост от загубата на функционалност, подлежи на рециклаж.

При смяната на жилище, човек иска да си купи множество нови неща и да започне на чисто. Точно тук ще фокусирам примерите си – как хем да не купуваме, хем да имаме нови мебели.

1. Лампи

Осветлението е важно. Не е нужно обаче, то да струва огромни суми и съответно да се прави компромис като се купи евтин, но кичозен лампион. В крайна сметка, търся не лампиона, а неговата функция да произвежда светлина. Поради това реших, че от остатъците от стара ужасна лампа с лунички ще направя нещо по-функционално и енергоефективно.

Кабел: 10 м х 0,79 лв.

Фасунги: 8х1,50 лв.

Крушки: 3х9,99 лв + 5х7,99 лв.

Общо за две лампи: 89,82 лв

 

2. Етажерки

С цел да се съхраняват книгите ми и разни неща в кухнята, реших да направя две етажерки, различни по форма и функция. Едната под формата на една дъска, закрепена на стената – за книгите. Другата – за кухнята, с по-сложна форма и на пръв поглед съмнителна функция. :-)

Втората етажерка има функция, но и запълва една прекалено бяла стена със съдържание. Целта беше да има кухненска етажерка за минимум средства и време, по възможност от изхвърлено европале. Така и стана – дори не съм ползвал нови пирони за закрепването на долната част – всички елементи са от изхвърлено европале.

Общо за двете етажерки цената е 15 лв. – за дългата талпа за книгите, но може да се намери и по-евтино. Дюбели и винтове, могат да се намерят сравнително евтино и да са под 10 лв. за двете етажерки. Крепежните елементи са правени по поръчка от избран захвърлен метал и пръскани с бяла боя за кола.

Необходимо време за двете: около ден.

3. Бюро

Бюрото сглобих от стар плексиглас с дебелина 30 мм (!), който трудно се помръдва и още по-трудно се реже и шлифова, защото тежи над 40 кг. След обработка – изрязване на радиуси и шлифоване на ъгли, за да е пригоден за мебел, го поставих върху стари крака от маси, изхвърлени от архитектурно бюро. Хубавото е, че те са метални, фиксирани във всички посоки и регулируеми по височина. Така да се каже, като търсите из боклуците, избирайте добре какво взимате. ;-)

В допълнение се сдобих (без да пазарувам) с 2 стари маси, гардероб връстник, класически дървен стол с подлакътници на над 60 години и два изхвърлени, но поправени метални стола с кожа.

Съвети към квартиранта:

  • Преди пренасянето на вещите в новото жилище, направете инвентаризация и раздайте/продайте това, което не сте ползвали повече от година.
  • Изхвърляйте само в краен случай – има хора, които биха ползвали, това, което за вас е безполезен боклук.
  • При пренасянето се генерира огромно количество боклук, затова още преди да започнете, планирайте разделното му изхвърляне.
  • Фокусирайте се върху функцията на предметите, които ще поставите в новия си дом, не върху техния дизайн или новост/старост. Понякога един стар предмет, работи доста по-добре от току-що купен евтин китайски боклук.
  • Помислете за сетивата си – купете си качествено топло бяло осветление, слушайте качествен звук и не ползвайте ароматизатори.

2 коментара към “Нещо ново, нищо ново”

  1. Къде ходиш да ровиш за боклуци; не навсякъде се валят 3 санта плексигласи? Като си прибираш примерно палета, питаш ли някого или просто товариш? Аз съм мяркал разни около нас, но все изглеждат притежавани – я подпряни на нещо, я в полузаграден двор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *