ACTA: другата гледна точка

Понеже виждам, че има някои явни недосетливости по темата за търговското споразумение за борба с фалшифицирането (Anti-Counterfeiting Trade Agreement), по-известно като ACTA, смятам да отбележа следното:

1. Кои са страните зад ACTA?

Страните, които стоят зад подписването и донякъде зад разработката на ACTA са ЕС, Австралия, Канада, Япония, Южна Корея, Мексико, Мароко (!?), Нова Зеландия, Сингапур, Швейцария и САЩ. И за да стане съвсем ясно, ето ви карта:

Карта на страните подписали ACTA (оцветените)

2. ACTA е търговско споразумение.

От това следва, че целта му е развитие на търговията и икономиката (разбирай ръст на БВП, парични транзакции, бутафорни борсови спекулации и преливане от пусто в празно с цел печалбав страните, които са го подписали. То няма друга цел. Просто и ясно. За да стане още по-ясно, ето ви карта на разпределението на световното богатство съпоставено с населението:

Карта на световното богатство vs. население (от Td Architects)

Както е видно, „Империята на севера“ прилага модификация на един, иначе християнски, принцип – „ако не търгуваш с мен, си против мен“. И пак, за да стане ясно – предлагам ви карта на враговете на империята (които всъщност не са подписали ACTA към момента):

Карта на страните в риск от малария

А враговете на империята са тези, които няма да могат да си позволят лекарства за малария и редица други болести. Тези лекарства ще са със защитени авторски права, за да могат фармацевтичните гиганти да бележат ръст в печалбите, който да надминава миналогодишният. Ура за поредния бонус!

Тези „врагове“ трябва да останат бедни, болни, неуки и респективно зависими, точно както е било досега. И за това има само една причина –  ресурсите!

3. Малко история и няколко справки.

Преди около 500 години, империите на Запада започват да колонизират Новия свят. Основната цел е набавяне на първични суровини, основно природни богатства. В този планиран и методичен процес са унищожени цели етноси, езици, култури и религии. В Боливия има сребърна мина (Potosi), в която работниците са заставяни да работят по 6 месеца без да излизат навън. В същата мина загиналите по време на работа са 8 милиона души. (Да, осем милиона!) Всичко това, за да се осигурят икономиките на империите в този период.

Кафето, което всички сте свикнали да пиете, за ваше най-голямо учудване не се произвежда в магазина. То се отглежда обикновено в най-бедните страни в света.

Страни, производителки на кафе.

Нека обаче за справка да видим кои държави са в TOP10 на износителите на кафе:

 1. Италия
 2. Германия
 3. САЩ
 4. Белгия
 5. Швейцария
 6. Канада
 7. Холандия
 8. Австрия
 9. Франция
 10. Дания

Нали ви прави впечатление разликата между картата на производителите и TOP10 на износителите на кафе?! Схемата е съвсем проста – Кения не изнася кафе, а необработени кафени зърна за Германия, където те се обработват по технологии недостъпни за производителите. По този начин стойността се добавя извън рамките на производителя и не му носи печалба, не го развива. А правата над тези технологии и търговски схеми се защитават от търговски споразумения на „Империята на севера“, точно като ACTA.

Търговията се базира на нуждата и липсата. Ако един има две ябълки, а друг няма нито една, тогава имаме възможност за търговия. Ако и двамата имат плодове – търговия няма, но всички са доволни. Всичко в нашия консуматорски свят идва като първична суровина от бедните страни, където някой плаща за него. Ние планираме това да си остане така, защото изкривените ни икономики се нуждаят от бедни и неразвити страни, зависими от експорта на непреработени суровини.

Вече наясно ли сте какво е ACTA? Успявате ли да осъзнаете къде живеете и каква е ситуацията в 21-ви век? Направихте ли връзката между маларията, бедността, природните богатства, производителите на кафе и имперския модел, за който си мислим, че е останал в учебниците по история? Просветна ли ви, че страните износителки на кафе; онези 15% от населението на света, които притежават над 75% от богатството; и онези подписали ACTA в общи линии са едни и същи?

И спрете да ми опявате, че след приемане на ACTA ще ви следят, докато сваляте музичка и филмчета на дребните си компютърчета. Променете мащаба! Не става въпрос за вас, като жертви, става въпрос за вас-консуматорите, които системата се опитва да опази и за тях-бедните, които отново няма да имат шанс, заради нас.

Длъжни сте да протестирате!

43 коментара към “ACTA: другата гледна точка”

 1. Последният коментар в посока да работим заедно и да се обединим прави пряк паралел с интернет. Не случайно поводът и лицето на ACTA е центриран точно там. Интернет е това, което дава реална възможност за обединение и споделяне и образоване. Достъп до друга гледна точка, съпричастност е май най-точно. Когато имах вълшебната възможност да общувам в реално време с хора на другия край на света мирогледът ми се промени. Необратимо. Ако общуваш с някой от невидимия свят – Африка, Азия и каквото там се случи – и то лице в лице или поне директно, изолацията се стопява. Затова е по-изгодно да се ограничава това. Непознатият и наполовина враг и не ти пука какво му причиняваш. Но погледнеш лив очите му е съвсем друга бира.

 2. Действително, зад маската на спирането на пиратското копиране на песнички стои много по – мащабен замисъл. Това например обхваща и производството на семена за основните храни. Монсанто е най – големия производител на семена в света. АСТА гарантира на Монсанто, че никой няма да може да получи семена от растение, за което е използвано семе от Монсанто. Знаят ли тук пишещите, че вече е почти невъзможно да намериш семена за каквото и да било растение просто ей така? Но на този етап, болшинството от населението трябва да вярва, че става въпрос само за някакви си песнички и филмчета, продукт на индустрия, която едва ли достига пет милиарда. А в основния случай става въпрос за десетки стотици трилиони.

 3. Браво за статията!
  Не е вярно, че ако богатия северозапад се откаже от монопола си върху ноу-хау-то,
  това щяло да разори севера.
  Но е вярно, че ако това стане юга ще се пооправи.
  ако ти имаш 200 ябълки, а 200 беднюги нямат и една, и си ги поделите по равно, всички ще имате по една понагризана ябълка.
  Но ако ти имаш 200 патентовани технологии, а 200-та беднюги си нямат ни една и си ги поделите , премахвайки патентите, то ти пак ще си имаш 200 технологии, но И те ще си имат.

  Няколко корпорации искат да държат 7 000000000 човешки същества в постоянен „шах“, страх, войни, глад и мизерия.
  Ако паднат патентите ще се облагодетелстват всички и никой няма да понесе „вреди“, а само „пропуснати ползи“!!!
  „пропуснатите ползи“ НЕ са „вреди“,
  „авторските“ права принадлежат само на „авторите“, другите са само посредници-паразити,
  „copy Left“ също е „авторско“ право,
  „Всички права -раздадени!, Никой няма право да използва това произведение с комерсиална цел, всеки има право да го споделя или да го променя без знанието и одобрението на автора!“

  Интелектът не може да бъде „собственост“, той е ПОТЕНЦИАЛ и винаги намира начин да преодолее поставениоте пред него ограничения!

 4. „харесва ли ни да сме наблюдавани, да не споделяме, да не говорим един с друг“

  Май тъпите нърдове като теб са забравили, че може да се споделя и да се говори и без компютър, но вие дори гаджетата си хващате виртуално и са същите сдуханячки като вас.

 5. Страхотна статия с хубава тема, радвам се че споделяте с нас се надявам това да става по често.Може би наистина идеята не е в кафето. Идеята е в евтината работна ръка, евтините ресурси, евтиното мислене на хората и липсата на информация. Дървесина, кафе, нефт, тютюн, въглища, злато, диаманти, както добре сте написали и вие във своята статия, като че зад всяко действие има умисъл с цел печалба и власт.

 6. Добре е че ни пишете и виждаме които са страните зад АСТА, нека си спомним как и при нас преди време се опитаха да ни го наложат но за щастие не успяха.Да си призная малко ме учуди че в списъкът е и страна като Мароко, но за САЩ нямах никакви съмнения, даже от нея като че ли тръгва всичко.Все пак ние не сме толкова богата страна за да можем да си позволим някои неща.Това, че основната цел е набавяне на първични суровини, основно природни богатства е нормално, всяка страна иска да печели повече. Но проблемът тук е , че при планираният и методичен процес са унищожени цели етноси, езици, култури и религии, а това вече не бива да го позволяваме както и вие пишете.

  1. Другия път, като дойдеш да си правиш SEO на мой гръб, ще те изрежа по IP. Хайде със здраве. :-)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *