Потребител vs. Консуматор

В този блог имам само едно ограничение – няма да наричам консуматорите с по-мекия синоним – потребители. За да стане ясно, ето какво пише в речника, срещу консумирам:

консумирам
(гл.) потребявам, употребявам, изразходвам, поглъщам, харча, изхарчвам, прахосвам, изяждам.

Значи и по дефиниция консуматора е прахосник, който харчи, поглъща и изяжда. Същото важи и за потребителя – просто думата се възприема по-добре от слушателя. Е, аз не искам да се възприема по-гладко, ами напротив – нека по-абразивно да звучи, че да се разбере негативния смисъл на консумацията от консуматорите в консуматорското общество. :-)

В нашия език е потребител е влязло от славянските езици и по-конкретно от руския потребитель, като консуматор е изместено по незнайни причини и се ползва в негативен смисъл и за неодушевени предмети, напр. „Радиото е слаб консуматор на енергия“.

В испанския език consumidor и usuario се ползват с еднаква сила и значение. В македонския, сръбския и околните им езици, думата е потрошач, т.е. този който изразходва, харчи.

В общи линии, няма език на който консуматор да има положителен смисъл – това е онзи, който консумира и в края на краищата ще изконсумира всичко и докрай. Положителния смисъл на консуматор може да се случва само в главите на икономистите и то само на онези от тях, които за съжаление имат ограничени възможности.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *